Clickable Image

Ung Vetenskapssport

Månadens alumn: Åke Wettergren

Mitt namn är Åke Wettergren. Jag har varit inblandad i UVS i princip sedan starten och hela vägen fram tills nu. I början så hjälpte jag till lite grann på matteläger men var inte den som var direkt ansvarig. Jag var med på de första lingvistiklägren och var lite mer ansvarig för dem. Sedan jag tog studenten 2015 har jag varit med och arrangerat Lingolympiaden i Sverige. Sedan 2023 är Lingolympiaden en medlemsförening i UVS. Så då har det blivit att jag varit med på årsmötena och varit med i utvecklingen av förbundet också.

Finns det något från UVS-engagemanget som du har nytta av i jobbet?
Jag jobbar med autonom parkering av bilar, skriver ner ruttplaneringsalgoritmer för dem. Det är ganska mycket problemlösning i jobbet och det har jag fått med mig genom alla år av tävlande och av arrangerande av tävlingar. Problemlösningen har varit med mig hela tiden och det är ett av de viktigaste sätten jag har utvecklats på.

Har du något favoritminne från UVS?
Om man kan räkna lingolympiaden lite retroaktivt så var det ju när vi var i Indien 2016. Jag var med som lagledare på internationella lingvistik-olympiaden. Från att Sverige i princip inte hade haft jättemycket resultat överhuvudtaget så gick det otroligt bra: tre av de fyra deltagarna fick individuella medaljer. En av deltagarna fick en best solution, alltså att han var bäst av alla på att lösa ett problem. Dessutom vann Sverige lagtävlingen. Det var ett fantastiskt äventyr.

Vad gjorde ni annorlunda mot hur det fungerat innan?
Vi försökte verkligen ha hård träning ganska långt innan. Vi hade träningsläger i Stockholm några månader innan och ett träningsläger på plats i Indien där vi verkligen försökte lösa så mycket problem som möjligt. Sen hade vi också lite tur med eleverna. Vi hade flera väldigt duktiga elever som har både stort intresse för problemlösning och ett stort intresse för språk, vilket är den bästa kombinationen.

Har du följt några av de elever som du har stöttat genom åren med Lingolympiaden och sett hur det gått för dem efteråt?
Ja, absolut. Av de fyra deltagarna som var med i Indien så är tre kvar och arrangerar Lingolympiaden idag. En doktorerar inom fysik just nu. De andra två har båda doktorandtjänster inom lingvistik. Den ena i Stockholm och den andra i Kanada nu. Jag umgås fortfarande med dem regelbundet och vi arrangerar Lingolympiaden tillsammans.

Har du någon hobby utanför vetenskapen?

Jag tävlar i inomhusorientering. Inomhusorientering är en förhållandevis ny sport. Grundkonceptet är detsamma som i orientering, man ska med hjälp av en karta ta ett antal kontroller i rätt ordning. Men skillnaden är att man gör det inomhus i en stor byggnad, typiskt en skola. Därtill lägger man till så pass mycket avspärrningar som man inte får passera att byggnaden blir som en väldigt komplex labyrint. Det kräver snabb problemlösning i stressiga situationer.

Har du någon sista hälsning till en framtida UVS:are?

Jag vill säga att Lingolympiaden är en otroligt kul tävling. Det krävs inga förkunskaper utan det är en samling väldigt mysiga problem. Jag tycker absolut att man ska vara med i den tävlingen. Jag tycker också att man ska vara med i alla andra tävlingar som man känner att man har något som helst intresse av.