Vetenskapsstävlingar

Vetenskapstävlingar är ett jättebra sätt att stöta på utmanande uppgifter och, om man tar sig till final, träffa andra ungdomar som delar ens intresse för vetenskap. Det är inte alla som gillar tävlingsmomentet men uppgifterna brukar vara roliga och vi rekommenderar alla som är intresserade att testa! Gamla prov och uppgifter går att hitta under respektive länk till varje tävling nedan.

Allmänt

1. Utställningen Unga Forskare ungaforskare.se/utstallningen

Läs mer

Utställningen Unga Forskare, Gymnasie-SM i forskning, är Sveriges största projekttävling inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tävlingen riktar sig till gymnasieelever som gjort ett projekt inom naturvetenskap, teknik eller matematik. Många tävlar med sina gymnasiearbeten men även gymnasieelever med hobbyprojekt är välkomna att vara med. Mellan 6 januari – 6 februari 2023 går det att anmäla sitt projekt. Därifrån tas en del elever ut till semifinalerna runt om i landet som äger rum i februari och mars. Ett fåtal går därifrån vidare till finalen som äger rum i slutet av mars/början av april.

2. European Olympiad in Experimental Science (EOES) eoes.se

Läs mer

EOES är en naturvetenskaplig tävling för dig som går sista året i grundskolan eller första året i gymnasiet. EOES i Sverige fungerar som en uttagning till den europeiska olympiaden som anordnas i något europeiskt land varje år i april eller maj. Uttagningsprovet äger rum under hösten, vanligtvis vecka 45. De 27 bästa eleverna går till Sverigefinal där 6 personer väljs ut för att representera Sverige i den europeiska finalen av EOES.

Läs mer

Skolornas Matematiktävling, Gymnasie-SM i matematik, är en tävling i matematisk problemlösning. Den har arrangerats av Svenska matematikersamfundet sedan 1961 och fungerar dessutom som uttagning till den internationella matematikolympiaden. Målgruppen är gymnasieelever som går på ett svenskt gymnasium men även högstadieelever kan delta. Uttagningsprovet sker på skolorna under hösten, en tisdag i slutet av september/början på oktober.

Läs mer

Kängurutävlingen – Matematikens hopp är en matematiktävling för alla elever mellan förskoleklass till sista året på gymnasiet. Beroende på vilken mattekurs man läser deltar man i olika uttagningsprov med varierande svårighetsgrad. Tävlingen äger rum varje år i mars där eleverna under 60 minuter ska lösa 24 problem av varierande svårighetsgrad.

3. Iranian Geometry Olympiad igo-official.com

Läs mer

Iranska geometriolympiaden är en mattetävling för personer i årskurs 6 i grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet. Det finns 3 olika svårighetsgrader beroende på årskurs man går i. Ung Vetenskapssport brukar arrangera tävlingen i Sverige. Skrivtiden är 4,5 timmar för dem som skriver intermediate eller advanced och 4 timmar för dem som skriver elementary.

Fysik och astronomi

1. Wallenbergs Fysikpris fysikersamfundet.se/wallenbergs-fysikpris

Läs mer

Wallenbergs Fysikpris, Gymnasie-SM i fysik, är en fysiktävling för gymnasieelever. Tävlingen riktar sig främst till gymnasieelever som går årskurs 2 och 3 på gymnasiet men även yngre elever är välkomna att delta. Tävlingen arrangeras årligen av Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Wallenbergs fysikpris fungerar dessutom som uttagning till den internationella fysikolympiaden, IPhO. Kvalet sker på respektive skola i slutet av januari varje år.

2. Astronomiolympiaden astronomiskungdom.se/astronomiolympiaden

Läs mer

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik är en tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever. Tävlingen fungerar som uttagningstävling till två internationella tävlingar: Internationella Astronomiolympiaden (IAO) och Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA). Uttagningsprovet brukar äga rum på våren, i april/maj och riktar sig främst till elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet. Yngre elever med gymnasiekunskaper i matematik och fysik är också välkomna att delta.

3. International Young Physicists Tournament (IYPT) iypt.se

Läs mer

IYPT är en av världens största tävlingar inom fysik. Tävlingen är fokuserad kring experimentell fysik där det varje år publiceras 17 öppna forskningsproblem som gymnasieelever får som uppgift att lösa. Den 17 öppna fysikproblemen publiceras på sensommaren/tidig höst och tanken är att gymnasieeleverna ska jobba med dessa problem under året. Många använder sitt IYPT-problem som gymnasiearbete. Uttagningen sker under våren då landslaget, vilka som ska representera Sverige i IYPT presenteras.

Fler resurser finns på https://www.fysikersamfundet.se/ipho/!

1. Kemiolympiaden kemisamfundet.se/kemi-i-skolan/kemiolympiaden

Läs mer

Kemiolympiaden, Gymnasie-SM i kemi, är en kemitävling för gymnasieelever. Tävlingen riktar sig till gymnasieelever och arrangeras årligen av Svenska Kemisamfundet. Kemiolympiaden fungerar som uttagning till den internationella kemiolympiaden IChO. Som träning och förberedelse inför kemiolympiaden kan man delta i provomgång 1, som brukar arrangeras på hösten vecka 45 varje år. För att gå till final i kemiolympiaden krävs det att man deltar i provomgång 2, som brukar äga rum vecka 6 varje år.

Biologiolympiaden biologilararna.se/internationella-biologiolympiaden-ibo

Läs mer

Biologiolympiaden, Gymnasie-SM i biologi, är en biologitävling för gymnasieelever. Tävlingen riktar sig till gymnasieelever och arrangeras av Biologilärarnas förening. Tävlingen fungerar som uttagning till den internationella biologiolympiaden, IBO. Uttagningen till biologiolympiaden består av två delprov. Prov 1 genomförs under februari. Om en elev får minst 50% rätta svar får hen skriva prov 2. Prov 2 genomförs under april. De 4 elever med bäst resultat från prov 1 och 2 sammanlagt utses till att representera Sverige i den internationella biologiolympiaden.

1. Säkerhets-SM sakerhetssm.se

Läs mer

Säkerhets-SM är en tävling inom cybersäkerhet, så kallad Capture The Flag (CTF), för gymnasieelever. Tävlingen fokuserar på problemlösning inom områdena programmering, kryptografi, binär exploatering, reverse engineering, webbsäkerhet och forensik. Man tävlar i lag om max tre personer och uttagningen äger rum under 48 timmar i mars eller april. Finalen äger rum i maj.

2. Programmeringsolympiaden progolymp.se

Läs mer

Programmeringsolympiaden, Gymnasie-SM i programmering, är en tävling i algoritmisk problemlösning där man med hjälp av en dator ska lösa algoritmiskt kluriga problem. Tävlingen arrangeras av den ideella föreningen kodsport och fungerar som uttagning till internationella programmeringsolympiaden IOI (International Olympiad in Informatics). Målgruppen är främst gymnasieelever men även högstadieelever brukar delta. Det finns två olika sätt att kvala till den svenska finalen av programmeringsolympiaden. Dels genom skolkvalet (ett kval som sker på respektive skola) och dels genom onlinekvalet, som äger rum via plattformen kattis (för mer info om kattis, se nedan). Kvalen brukar äga rum i början av november.

3. Bävertävlingen bebras.se

Läs mer

Databävern är en tävling i datalogiskt tänkande för barn och unga i åk 2-9 samt gymnasiet. Tävlingens mål är att på ett lekfullt sätt låta barn och unga bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning. Tävlingen hålls över internet och har totalt fem olika tävlingsklasser med olika svårighetsnivåer. Tävlingen genomförs vanligtvis mellan vecka 46 och vecka 49.

1. Lingvistikolympiaden lingolympiad.org

Läs mer

Lingvistikolympiaden, Gymnasie-SM i lingvistik, är en tävling i lingvistisk problemlösning. Tävlingen riktar sig främst till gymnasieelever och arrangeras i samarbete med institutionen för Lingvistik på Stockholms universitet med stöd av skolverket. Lingvistikolympiaden fungerar som uttagning för den internationella lingvistikolympiaden IOL. Uttagningsprovet brukar äga rum antingen i december eller i januari.

Läger och sommarforskarskolor

Ovan nämnda tävlingar ger bra stimulans men en minst lika viktig aspekt för intresserade barn och ungdomar är att få socialt utbyte med andra intresserade elever. För barn med ett intresse för naturvetenskap, teknik och matematik finns därför diverse läger och sommarforskarskolor, se nedan.

Allmänt

1. Läger arrangerade av Ung Vetenskapssport ungvetenskapssport.se

Läs mer

Först och främst organiserar vi, Ung Vetenskapssport, årligen flera läger. De riktar sig framför allt till gymnasieelever (men även högstadieelever med motsvarande kunskaper är välkomna). För att inte missa våra evenemang, bli medlem här och följ oss på våra sociala medier facebook och instagram.

2. Rays raysforexcellence.se

Läs mer

Rays är en sommarforskarskola som riktar sig till personer som läser andra året på gymnasiet och tycker en karriär inom naturvetenskap, teknik eller matematik verkar spännande. Rays äger rum under 4 veckor under sommaren och under dessa veckor får man som deltagare möjlighet att forska under handledning av en forskare på antingen KTH, Karolinska Institutet eller Stockholms Universitet. Att delta på Rays är helt gratis.

3. Sommarforskarskolan Forskarmöten sverigesungaakademi.se/2621.html

Läs mer

Sommarforskarskolan Forskarmöten är en svensk sommarforskarskola anordnad av Sveriges Unga Akademi. Sommarforskarskolan riktar sig till dig som precis gått ut eller precis ska börja årskurs 3 på gymnasiet. Under dagarna får deltagarna diskutera forskning med forskare, ta del av vetenskapliga presentationer, studiebesök, spel och utflykter. Sommarforskarskolan har plats för 25 personer och sista ansökningsdag 2023 är 5:e maj. År 2023 äger sommarforskarskolan rum i Abisko mellan 7-9 augusti.

4. SU:s sommarforskarskola su.se

Läs mer

Stockholms Universitets sommarforskarskola är en sommarforskaskola som äger rum under 2 veckor på Stockholms Universitet. Sommarforskarskolan riktar sig till dig som går i tvåan på gymnasiet. Under sommarforskarskolan får man en doktorand på SU som handledare och på många skolor kan projektet använda som gymnasiearbete.

5. RSI ungaforskare.se/stipendier/research-science-institute

Läs mer

Research Science Institute (RSI) är ett internationellt forskningsprogram på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, USA. Programmet äger rum under 6 veckor under sommaren för personer som avslutat andra året på gymnasiet. Under programmet får man som deltagare forska inom valfritt naturvetenskapligt område under en personlig forskningsmentor. Som gymnasieelev på ett svenskt gymnasium ansöker du om stipendiet genom Unga Forskare. Som stipendiat är programmet helt gratis.

1. Mattekollo mattekollo.se

Läs mer

Mattekollo är ett sommarläger för barn och ungdomar som är duktiga på och intresserade av matematik. På Mattekollo får deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och problemlösningsförmåga inom både matematik och programmering. Genom att blanda teori och praktik utvecklar man nya sätt att tänka. Våra läger riktar sig till de som innan sommaren har gått i årskurs 6-9 och gymnasiets årskurser 1 och 2. Det kostar att delta men finns möjlighet att söka finansiellt stöd.

2. Maths Beyond Limits mathsbeyondlimits.eu

Läs mer

Maths Beyond Limits (MBL) är ett internationellt matematikläger för unga begåvade matteentusiaster. MBL riktar sig främst till gymnasieelever och antagning sker bland annat genom ett antagningsprov. Lägret äger rum i Polen under 2 veckor på hösten (oftast i september). Fokus ligger på olympiadmatte och rekreationell matte. Det är gratis att delta i programmet.

3. PROMYS promys-europe.org

Läs mer

PROMYS, Program in Mathematics for Young Scientists, är ett sex veckor långt matematikläger som riktar sig till personer över 16 år som ännu inte börjat universitetet. Under programmet får du som deltagare lära dig vad matematik som vetenskap innebär och vad det betyder att forska i matematik. Bland annat får man upptäcka talteorin själv genom dagliga problemblad. Det finns tre olika upplagor av PROMYS: PROMYS i USA på Boston Universitet, PROMYS Europe på Oxford samt PROMYS India på Indian Institute of Science Banglore. Det kostar att delta.

Fysik och astronomi

1. Rymdforskarskolan au.se/rymdforskarskolan

Läs mer

Rymdforskarskolan är en sommarforskarskola som riktar sig till personer som personer som går i 1:an eller 2:an på gymnasiet och tycker att astronomi och rymdforskning låter spännande! Rymdforskarskolan äger rum under 10 under sommaren på 4 olika städer i Sverige. Under Rymdforskarskolan får du ta del av föreläsningar inom astronomi och rymdteknik, träffa personer som delar ditt intresse för astronomi och rymdteknik samt utföra ett rymdtekniskt projektarbete. Hela programmet är gratis.

1. KI:s sommarforskarskola utbildning.ki.se/sommarforskarskola

Läs mer

Karolinska Institutets sommarforskarskola är en sommarforskarskola som riktar sig till elever som går i 2:an eller 3:an på gymnasiet och tycker att forskning verkar spännande. Sommarforskarskolan äger rum under 7 veckor under sommaren (med 1 veckas ledighet). Det finns både biomedicinsk inriktning och inriktning mot bioinformatik och beräkningsbiologi. Det är gratis att delta.

1. Forskarskolan i Karlskoga fsik.se

Läs mer

Forskarskolan i Karlskoga är ett naturvetenskapligt läger som vänder sig till dig som går andra året på ett naturvetenskapligt gymnasieprogram i Mellansverige. Fokus för forskarskolan ligger på kemi och life science. Föreläsningar av professorer och doktorander varvas med lekar och laborationer. Hela veckan är gratis.

1. Lingvistikläger lingolympiad.org

Läs mer

Lingolympiaden ordnar årligen träningsläger. För mer information se deras hemsida och sociala medier.