Vetenskapsstävlingar
Vetenskapstävlingar är ett jättebra sätt att stöta på utmanande uppgifter och, om man tar sig till final, träffa andra ungdomar som delar ens intresse för vetenskap. Det är inte alla som gillar tävlingsmomentet men uppgifterna brukar vara roliga och vi rekommenderar alla som är intresserade att testa! Gamla prov och uppgifter går att hitta under respektive länk till varje tävling nedan.
Allmänt
1. European Olympiad in Experimental Science (EOES) eoes.se
Läs mer
EOES är en naturvetenskaplig tävling för dig som går sista året i grundskolan eller första året i gymnasiet. EOES i Sverige fungerar som en uttagning till den europeiska olympiaden som anordnas i något europeiskt land varje år i april eller maj. Uttagningsprovet äger rum under hösten, vanligtvis vecka 45. De 27 bästa eleverna går till Sverigefinal där 6 personer väljs ut för att representera Sverige i den europeiska finalen av EOES.

2. Teknikåttan teknikattan.se
Läs mer
Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Frågetävlingen börjar med en kvaltävling i slutet av januari där alla elever tävlar online var för sig. De bästa klasserna går vidare i regionala tävlingar på närmaste lärosäte och tävlingen avslutas i maj med en riksfinal där klasser från hela landet möts. Till både regional- och rikstävlingar bjuds hela klassen in och bjuds på eventuellt boende och resa.
Matematik
1. NMC:s Kängurutävling ncm.gu.se/kanguru
Läs mer
Kängurutävlingen – Matematikens hopp är en matematiktävling för alla elever mellan förskoleklass till sista året på gymnasiet. Beroende på vilken mattekurs man läser deltar man i olika uttagningsprov med varierande svårighetsgrad. Tävlingen äger rum varje år i mars där eleverna under 60 minuter ska lösa 24 problem av varierande svårighetsgrad.
2. Högstadiets Matematiktävling (HMT) matematiktavling.org
Läs mer
Högstadiets Matematiktävling är SM i matematisk problemlösning för grundskoleelever. Tävlingen syftar till att stimulera intresset för matematik och matematikstudier. Tävlingen prövar elevernas problemlösningsförmåga, kreativitet och fantasi. Kvalet äger rum i november och därifrån tas de cirka 50 bästa ut till finalen som hålls i slutet av januari i Stockholm.
3. Pythagoras Quest pythagorasquest.se
Läs mer
Pythagoras Quest är Sveriges största lagtävling inom matematisk problemlösning som riktar sig mot högstadieelever. Tävlingen är ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola. Kvaltävlingen är individuell och äger rum på hösten på respektive skola. En del trepersonslag från de olika skolorna går vidare till distriktsfinalerna runt om i landet som äger rum i januari/februari. Därifrån går ett fåtal lag vidare till riksfinalen som äger rum i maj.
4. SigmaÅtta sigma8.se
Läs mer
SigmaÅtta är en lagtävling inom matematik för åttondeklassare där hela klasser tävlar tillsammans för att lösa ett antal uppgifter under 90 minuter. Tävlingen består av kvalificeringsomgångar i november och januari. Uppgifterna skall lösas på 90 minuter någon gång under de tre veckor som är avsedda för tävlingen.
5. Pangea Matematiktävling pangea-tavling.se
Läs mer
Pangea Matematiktävling är en matematiktävling som riktar sig till grundskoleelever i årskurs 4-9. Tävlingen består av 12 flervalsfrågor och skrivtiden är 60 minuter. Tävlingen består av en kvalificeringstävling som brukar äga rum i slutet av november/början av december på respektive skola. Finalen brukar ske under vecka 11 och äger också rum på respektive skola.
6. Iranian Geometry Olympiad igo-official.com
Läs mer
Iranska geometriolympiaden är en mattetävling för personer i årskurs 6 i grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet. Det finns 3 olika svårighetsgrader beroende på årskurs man går i. Ung Vetenskapssport brukar arrangera tävlingen i Sverige. Skrivtiden är 4,5 timmar för dem som skriver intermediate eller advanced och 4 timmar för dem som skriver elementary.
Programmering
- Bävertävlingen bebras.se
Läs mer
Databävern är en tävling i datalogiskt tänkande för barn och unga i åk 2-9 samt gymnasiet. Tävlingens mål är att på ett lekfullt sätt låta barn och unga bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning. Tävlingen hålls över internet och har totalt fem olika tävlingsklasser med olika svårighetsnivåer. Tävlingen genomförs vanligtvis mellan vecka 46 och vecka 49.
Läger och sommarforskarskolor
Allmänt
- Borealis Science Week ungaforskare/borealis
Läs mer
Borealis Science Week är en sommarforskarskola som äger rum under en vecka under sommaren, vanligtvis i början av augusti på Chalmers i Göteborg. Sommarforskarskolan riktar sig till elever som gått ut årskurs 8 och 9 på grundskolan. Programmet består av lektioner och laborationer och utgångspunkten är elevernas egna nyfikenhet och upptäckarglädje. Det är helt gratis att delta.
Matematik
1. Mattekollo mattekollo.se
Läs mer
Mattekollo är ett sommarläger för barn och ungdomar som är duktiga på och intresserade av matematik. På Mattekollo får deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och problemlösningsförmåga inom både matematik och programmering. Genom att blanda teori och praktik utvecklar man nya sätt att tänka. Våra läger riktar sig till de som innan sommaren har gått i årskurs 6-9 och gymnasiets årskurser 1 och 2. Det kostar att delta men finns möjlighet att söka finansiellt stöd.
Biologi
1. AstraZenecas sommarforskarskola ungaforskare.se/sommarforskarskola
Läs mer
AstraZenecas sommarforskarskola är en sommarforskarskola för dig som gått ut årskurs 7, 8 eller 9. Programmet äger rum under 1 vecka och består av laborationer, lektioner och studiebesök och andra roliga aktiviteter. Sommarforskarskolan har två upplagor: en i juni på KTH i Stockholm och en i Göteborg i juli. Det är helt gratis att delta.